Sdílení souborů

Sdílení souborů je hlavní a nejstarší funkcí Nextcloudu. Takové úložiště může sloužit pro uživatele s různými rolemi, dokonce pro uživatele, kteří přistupují anonymně a nemají v systému svůj účet.

Soubory jsou přístupné přes webovou aplikaci Nextcloudu. Lze je sdílet jednotlivým uživatelům, skupinám, do chatu nebo prostřednictvím kruhů (což je širší seskupení uživatelů podle různých kritérií).

Sdílení prostřednictvím programu v počítači

Pro snazší používání je vhodné nainstalovat si aplikaci, kterou si nainstalujete do počítače (tabletu, mobilu). Ta pak automaticky a na pozadí přnáší obsah složky Nextcloud, kterou máte v počítači, na server a ten zase podle oprávnění vše přenáší jiným uživatelům na jejich přístroje. Během chvilky jsou tak soubory přeneseny ke všem, kdo k tomu mají oprávnění.

Pozor. Pokud mají uživatelé nastavené práva pro mazání, může se stát, že data smažou ve svém počítači, což se pak samozřejmě projeví u všech ostatních – soubory jsou smazány. Lze tomu zabránit tím, že správce uživatelům práva ke smazání souborů odebere.

Anonymní nahrávání

Existující složku lze nastavit tak, aby do ní bylo možné nahrávat soubory i anonymně. Tedy vytvořit funkci „úschovna souborů“. Práva pro čtení, zápis nebo mazání lze poměrně přesně definovat jako pro nahrávajícího uživatele, tak samozřejmě pro uživatele v systému. Pokud anonymní uživatel data nahraje, jiný anonymní uživatel k nim pak nemá přístup – ale spravovat je může uživatel uvnitř v systému.

Tuto funkci může využít například e-shop pro sběr podkladů, ze kterých vytváří tištěné materiály, hrnky nebo jiný merch. Může ale posloužit pro sběr fotek do soutěže nebo jiný sběr dat, kde není potřeba potvrzení o předání a data jsou příliš velká na odeslání přes formulář.