Jak se bránit falešným videohovorům

//

DataComfort.cz

DataComfort.cz

S rozvojem tzv. umělé inteligence čelíme další generaci různých podvodů. Mezi ty nejhorší patří podvržené videohovory (fake video calls), často přes platformu Whatsapp. V čem spočívá jejich zákeřnost a obtížná odhalitelnost?

Falešné na vlastní oči

Riziko pro příjemce je vysoké, protože videa bývá kvalitní a prostě nás nenapadne, že člověk na videu není reálný, ale že jde o podvodníkem vytvořený obraz. Ostatně není problém najít aplikace a návody, jak takový hovor vytvořit.

My se zaměřme hlavně na to, jak se takovým podvodům bránit.

Za samozřejmý základ považujme to, že bude kriticky hodnotit požadavky na spojení, informace nebo vaši součinnost. Pokud vám někdo neznámý píše na sociální síti, pak je obvykle lepší nereagovat a požadavek odmítnout. O co přijdete, životní lásku, milion dolarů? Těžko. Pokud takovou komunikaci začnete, spíše si koledujete o zbytečné problémy.

Ty ale mohou nastat i tehdy, když vás osloví někdo na první pohled známý. A právě tady se skrývá ta zákeřnost – může to být podvržená identita a za ní promyšlený postup, jak vás obalamutit a získat od vás kritické informace – přístup k vašemu účtu a nějakou cestou také přístup k penězům. To bývá většinou cíl všech podvodníků – získat přístup k vašim penězům.

Nepodceňujte schopnosti softwaru

Pokud vám přijde požadavek na videohovor od člověka, které neznáte, odmítněte. Pokud ho znáte a většinou si nevoláte přes video, zkuste vypozorovat, jestli právě tady nejde o podvrh. Napište dotyčnému jinak, přes jinou síť, nebo mu zavolejte telefonem.

Videohovory se realizují přes některou z platforem, jako je Whatsapp, Skype, Teams nebo jiné. Zejména ve firemním prostředí by tato platforma měla být jasně určená, správně nastavená a zabezpečená. Přesněji řečeno – uživatelé by měl být proškoleni, kterou aplikaci a jak správně používat, aby neohrozili svá osobní data a také firemní informace (a přístup k firemním datům a zdrojům).

Mít vlastní platformu tedy dává smysl. Je nastavená, jak firma potřebuje, svévolně se nemění, všichni ji znají a vědí, že se na mohou spolehnout. Není pak nutné realizovat firemní hovory přes nástroj, který někdo posílá e-mailem. Prostě jej pozvete k sobě do svého prostředí, kde to znáte a víte, že hovor bude pod vaší kontrolou.

Vlastní platforma: Nextcloud Talk

Právě tohle umožňuje aplikace Talk. Je integrální součástí platformy Nextcloud a umožňuje kromě chatování, vytváření skupin nebo společné komentování souborů také videohovory. A to pro hosty. Stačí jim poslat pozvánku. Nastavit můžete

  • čekárnu, včetně přístupového hesla,
  • čas, kdy bude schůzka zahájena,
  • chat jen ke čtení,
  • omezení pro platnost zpráv,
  • určit rozsah pravomocí účastníků (zahájit hovor, přeskočit čekárnu, posílat zprávy, zapnout mikrofon, kameru, sdílet obrazovku)

Bezpečnost komunikace a tedy vašich firemních informací můžete ovlivnit svým chováním a také výběrem platformy, které důvěřujete, protože ji znáte a víte, jak je nastavená.

Napsat komentář